sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

Rockin historia: Bill Haley - Rock Around The Clock

Uudessa osiossa mennään todella syvälle rockin historiaan. Tässä juttusarjassa valokeilaan otetaan merkkihetkiä rockin historian varrelta. Mukana on niin legendoja, kuin vähän pienemmällekin huomiolle jääneitä artisteja.

Ei oikeastaan voi kuvitella aloittavansa tällaista juttusarjaa jättämällä paitsioon kappaletta, josta tuli 1950-luvun nuorisokapinan tunnuslaulu. Bill Haley & The Cometsin Rock Around The Clock oli ensimmäinen listojen kärkeen yltänyt rock-biisi. Rock-vallankumousta se ei aloittanut. Sen sijaan se auttoi määrittelemään rockia tyylisuuntana. Ainakin rockin kahden ensimmäisen vuoden ajan. Chuck Berryn "Reelin' And Rockin'" ammentaa hieman samoista aineksista kuin Rock Around The Clock. Tosin sen juuret ovat 1920-luvulla. Siinä, missä Chuck Berry kuvaa lähinnä seksiä, keskittyy Bill Haley enemmän hauskanpitoon. Alunperin Rock Around The Clock olikin nimeltään "Dance Around The Clock". Se ei ollut alkujaan Bill Haleyn kappale, eikä The Comets ole biisin ensimmäinen levyttäjä edes. Bill Haley & The Comets kesti oikeastaan vain rock-historian kaksi ensimmäistä vuotta. Sitten se sai tehdä tilaa Elvikselle ja muille tuleville tähdille. Noiden kahden vuoden aikana Bill Haley ehti kuitenkin jättää jälkensä rock-historiaan pysyvästi.

Rock Around The Clock tuli Bill Haleyn tietoisuuteen bändin läheisen ystävän Jimmy De Knightin sävellyksenä. Jimmy De Knight oli entinen rumpali ja bändinjohtaja, josta oli sittemmin tullut biisintekijä ja promoottori. Bill Haley & The Comets oli yksi hänen asiakkaistaan. De Knightin panos biisin synnyssä vaihtelee tarinasta toiseen, mutta maaliskuussa 1953 todellakin syntyi biisi nimeltä "Rock Around The Clock". Apuna biisin teossa oli Max Freedman, jo lähes kuusikymppinen säveltäjä jolla ei ollut rock-tyylisuunnan kanssa hirveästi tekemistä. Biisiä tarjottiin saman tien Haleylle, jota ei kuitenkaan vielä päästetty sitä levyttämään, vaikka tämä itse halusi. Syy löytyi Haleyn levy-yhtiöstä Essexistä, jonka omistaja Dave Miller kieltäytyi äänittämästä kappaletta. Sen sijaan biisi annettiin Sonny Day & The Knightsin levytettäväksi. Tuo versio ylsi hitiksi Delaware Valleyssä, muttei koskaan yltänyt kansalliseen läpimurtoon. Vuonna 1954 Haley oli yllämainitun kiistan vuoksi vaihtanut levy-yhtiönsä Essexiltä Deccalle, ja Rock Around The Clock äänitettiin heti ensimmäisissä levysessioissa 12.4.1954. Tasan 58 vuotta sitten siis. Single julkaistiin kesällä 1954, mutta jäi vähälle huomiolle myyden ainoastaan 75 000 kappaletta. Myöhemmin samana vuonna biisi päätyi kuitenkin Blackboard Jungle-nimisen elokuvan lopputeksteihin. Seurauksena oli valtava hitti, joka uudelleenjulkaisunsa yhteydessä kesällä 1955 ylsi listakärkeen USA:ssa, jossa se myös pysyi 22 viikkoa. Myös elokuvasta tuli iso menestys valtameren molemmilla puolilla, Englannissa se aiheutti jopa mellakoita. Hyvin lyhyessä ajassa biisi valloitti koko maailman. Rock Around The Clock on tähän mennessä myynyt 200 miljoonaa kappaletta, ja siitä on tehty useita cover-versioita eri artistien toimesta. Haleyn versio on kuitenkin edelleen se merkittävin ja tunnetuin.

Bill Haley & The Comets - Rock Around The Clock

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti